Havana - Reisverslag uit Havana, Cuba van Jochem & Bianca Havermans-Jansen - WaarBenJij.nu Havana - Reisverslag uit Havana, Cuba van Jochem & Bianca Havermans-Jansen - WaarBenJij.nu

Havana

Door: Bianca

Blijf op de hoogte en volg Jochem & Bianca

17 November 2007 | Cuba, Havana

Omdat we maandagavond (12-11) in Havana aan zouden komen, hebben we 's ochtends al een casa gereserveerd in het centrum. Als we via de trap met backpacks en al vermoeid op de tweede verdieping aankomen, blijkt dat ze al andere gasten hebben. Gelukkig brengt de man ons twee straten verder naar een ander goed huis, zodat we niet in het donker hoeven te zoeken. Helaas zijn we te laat om aan te schuiven bij het diner. De huisbaas adviseert ons om naar de Chinese buurt te gaan, waar we voor de verandering Chinees gaan eten. Hij waarschuwt ons wel dat we 's avonds niet met tassen over straat moeten gaan en als het later dan 12 uur wordt, is het veiliger om de taxi te pakken. We zijn moe van het duiken en de reisdag en slapen van 20.00 tot 8.00 uur het klokje rond.

Dinsdag (13-11) besluiten we cultureel te gaan doen en wandelen zo ongeveer heel Havana door. 12 km op slippers. Af en toe een potje kaarten in een parkje of uitrusten op de Malecón Boulevard is dan ook wel nodig. Ook bezoeken we een sigarenfabriek. Op de bovenste verdieping zitten 250 mensen achter een tafeltje sigaren te rollen. Best indrukwekkend. Hierna worden we naar de shop geloodsd, waar je een doos Cohiba's voor 400 dollar kan kopen. Niet te geloven, want daar moeten die mensen twee jaar voor werken. En ze maken 10 dozen per dag. Geen wonder dat ze ons zwart van alles willen verkopen.
's Avonds spreken we af met mensen die we tijdens het duiken hebben ontmoet en drinken een cuba libre en mojito in een barretje, vlak naast de bekende Hemingwaybar (die te duur is voor ons).

Woensdag (14-11) gaan we na ons fruit-ontbijt naar Havana Vieja, ongeveer de enige wijk die we gisteren nog niet hebben gezien. Hier zijn veel toeristen en dit gedeelte van de stad is erg mooi opgeknapt. We wandelen over een toeristenmarkt en gaan langs bij het Havana Club Rum museum.
Deze laatste avond willen we wel weer eens dansen, maar in de bar waar we naartoe gaan is dat verboden, ondanks de swingende salsaband die er speelt. Als we naar huis wandelen, worden ineens onze namen vanaf een balkon geschreeuwd. Heiko en Nina, een gezellig Duits stel dat we tijdens het duiken hebben leren kennen, blijken hier een casa te hebben. Echt superleuk om hun weer te zien, dus we gaan samen nog terug naar een bar tot heel wat uurtjes later.

Donderdag (15-11) worden we na een korte nacht wakker en besluiten deze laatste dag nog wat inkopen te doen en foto's en filmpjes te maken. We moeten twee uur vroeger op het vliegveld zijn, want de vlucht zou eerder vertrekken. De taxi-chauffeur probeert ons nog even af te zetten, maar dat lukt hem niet. Helaas komen we erachter dat het vliegtuig niet eerder, maar 4 uur later vertrekt. Fijn. We krijgen van Martinair gelukkig wel eet-bonnen, want ons geld is precies op. Om half 11 's avonds vertrekken we naar Nederland.

Vrijdag (16-11) komen we na een vermoeiend reis terug in de kou. Het is mooi geweest. We hebben veel gezien en mogen beleven. Het echte leven wacht weer.

• 17 November 2007 - 15:50

Petra:

Hallo wereldreizigers.

Weer terug in het koude kikkerland.
    Ben heel benieuwd naar jullie foto's en verhalen.

Veel liefs en tot snel.

• 17 November 2007 - 16:20

Stan:

Ach, jullie hebben vast alweer een volgende vakantie gepland over een week of 3 ofzo..... In Nederland zijn levert toch al bijna een vakantie-gevoel op, nietwaar?
    Tot gauw!